Proiectul Etwinning Cultural Crossroads: Enrich yourself are ca parteneri fondatori Armenia și România, respectiv Ruzanna Adoyan, profesor la Colegiul Umanist de Stat din Erevan și Arșaluis – Luiza Rîpeanu, profesor la Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari, România.
În proiect sunt implicați un număr de 148 elevi și 23 profesori din Armenia, Croația, Franța, Iordan, Portugalia, Romania și Turcia și se derulează în perioada octombrie 2021- iunie 2022. Din liceul nostru participă un număr de 12 elevi de la clasa a IX-a R, o elevă de la clasa a IX-a U și o elevă de la clasa a X-a C.
Obiectivul principal al acestui proiect este de a crește gradul de conștientizare cu privire la asemănările și diferențele culturale dintre diferite țări, precum și stabilirea unei baze de interacțiune pentru colaborarea comună. În plus, proiectul își propune să creeze un mediu sănătos pentru a învăța, a sărbători, a face schimb cultural de simboluri și obiceiuri naționale și a lega noi prietenii.
Elevii vor interacționa și vor fi conștienți de cultura celorlalți și de anumite particularități.
În luna octombrie 2021 fiecare școală implicată în proiect a realizat un videoclip colectiv de prezentare. Utilizând instrumentul digital Padlet, elevii și-au prezentat cultura, prezentând informații și fapte din istorie. Apoi au fost formate echipe mixte de elevi din toate țările participante, care au creat un calendar al sărbătorilor specifice. De asemenea, au avut loc întruniri online, conduse de profesori, de orientare cu privire la modul de utilizare a Twinspace, activitățile ce trebuie întreprinse lunar.
În luna noiembrie 2021, elevii au lucrat în grupuri mixte, pe tema “Tell me your national customs” (“Spune-mi obiceiurile tale naționale”) și au înregistrat în aplicația Flipgrid răspunsul lor la zece întrebări, pe următoarele subiecte: cum spunem “da” sau “nu” în limba națională, limbaj corporal, coduri de comportament la școală, obiceiuri de a mânca, cele mai populare forme de divertisment din țara fiecărui participant, jocul popular, locurile preferate de a călători în țara respectivă, formule de salut, cultura de a dărui și șocuri culturale. Faptele de istorie cercetate de grupele mixte de elevi, cu referire la sărbători, au fost introduse în aplicația digitală Talkwall. Au fost create și postere cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului.