In perioada 18-22 noiembrie a avut loc a doua mobilitate din cadrul proiectului, The Ecological Problems of the Black Sea”, organizata de scoala Bakirkoy Yahya Kemal Beyatlı, din Istanbul, Turcia. Echipele tarilor partenere, România si Bulgaria, au fost compuse din câte 3 profesori si 4, respectiv 7 elevi din fiecare tară, care, alaturi de tara gazda au participat la activitatile propuse de profesorii si elevii scolilor din Istanbul.

Tara noastră a fost reprezentată de elevii Liceului Tehnolgic”Lazar Edeleanu”, Năvodari: Maria Duta, Anamaria Teodora Craciun, Eufimia Alexandra Caiuteanu si Ana Maria Haida Biciusca, însotiti de doamnele profesoare Bulgariu Alina (coordonator proiect), Arsaluis – Luiza Ripeanu si Stefanopol Anca Maria.

In prima zi a mobilitatii, reprezentantii tarilor partenere, elevii si profesorii din Romania si Bulgaria, au fost condusi la Liceul Bakirkoy Yahya Kemal Beyatlı. Primirea musafirilor, de catre gazde, a stat sub semnul oficialului, dar si al ospitalitatii, deschizand proiectul cu vizitarea institutiei scolare si socializarea intre profesori si elevii celor 3 tari participante.Numeroase informatii despre activitatile privind aspectele ecologizarii au îmbogatit desfăşurarea primei zile a mobilitatii.

Subiete precum: criza echilibrului ecologic, poluarea Marii Negre, solutii particulare fiecarei tari, au fost cuprinse în prezenterile si discutiile celor 3 tari participante la proiect. Fiecare echipă a prezentat aspectele de criza întampinate in ecosistemul Marii Negre, importanta integrarii unor actiuni preventive de ecologizare şi solutii pentru remedierea poluarii excesive a Marii Negre.

In cea de-a doua zi, marţi 19 nov, activitatile complexe s-au grupat sub denumirea ” Atelier STEAM si tur educational pe Bosfor”. Primul obiectiv turistic – educational a fost Muzeul de Arta Modernă. Atat elevii, cât si profesorii au avut ocazia de a observa o abordare educationala inderdisciplinara care îmbină ingineria cu arta. Această abordare a fost transpusă într-un atelier interactiv. Activitatea de ecologizare si de combatere a poluării Marii Negre, prin abordari novatoare si surprinzătoare prin ingeniozitatea lor, a continuat si în cea de-a treia zi a proiectului.

Munca în echipă, dezbaterile si atelierele s-au desfasurat la scoala primara Halil Vedat Fıratlı. Ziua de 20 noiembrie a fost deschisa de prezentarea si de atelierul interactiv în ceea ce priveste efectele negative, vătămatoare ale microplasticelor asupra vietii umane si marine. Experientele uimitoare au continuat cu o alta activitate: crearea obiectelor de artă din deşeuri de plastic, colectate în cel mai neasteptat, dar simplu mod. Intr-o atmosferă plăcută, deschisă oricărei idei, s-au purtat discutii despre rolul artei în creşterea conştientizari problemelor legate de mediul înconjurător. Din parcursul acestei zile nu au lipsit momentele artistice inedite, având amprenta traditionalului. Incantarea si brucuria acestei zile au fost dublate de vizitarea Acvariului din Istanbul.

Ziua de joi, 21 nov, a debutat cu întalnirea participantilor la Centrul de Arta si Stiinte Bakırköy. Profesorii si elevii celor trei tari au trait experiente VR si AR, vizionand drumul poluării marine de la Marea Neagra, pana la Marea Mediterana. In vederea identificari unor soluţii de sustenabilitate, elevii au lucrat la crearea unui ghid cu tema “Mare curata, vitor curat”. Activitatile ultimei zile s-au grupat sub titlul, “Ecosistemul marin si schimbarile climatice”.

Ziua de vineri, 22 nov, a inclus, de asemenea, numeroase activităţi, toate încununând cu emotie si recunostinta intregul proiect “The Ecological Problems of the Black Sea our and the World’s Problems”. Activitati concretizate au fost urmatoarele: prezentari si dezbateri de către Asociatia turca de protejare a mediului marin, TURMEPA; evaluarea respondentilor le sondajul vizând activitatile desfasurate, participarea le ceremonia de înmânare a certificatelor si turul zonei peninsulare istorice.

Cu bucuria celor 5 zile care au adus satisfactia colaborării si a invatarii despre insemnatatea ecologizarii, reprezentantii Turciei, Bulgariei si Romaniei au mai finalizat o parte a proiectului Erasmus, ducand fiecare in propria tara, un valoros bagaj de experienta, de cunostinte cu grad ridicat de aplicabilitate in ceea ce priveste “The Ecological Problems of the Black Sea Our and the World’s Problems“.

Director proiect,                                         Coordonator proiect,
prof. Roxana Filip                                                  prof. Alina Bulgariu

Leave a Comment