In perioada 09-15 decembrie 2024 a avut loc a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ “The Culturesteps from Pat to Future” la Scoala Agrupamiento de Escuelas Vilela din localitatea Paredes, Porto, Portugalia. Liceul Tehnologic “Lazar Edeleanu”   a fost reprezentat de 4 elevi : Ana Maria Haida Biciusca, Angelina Ioana Priscoveanu, Denis Alexandru Tusa si Cristian Andrei Dunareanu, insotiti de doamnele profesoare Bulgariu Alina ( coordonator proiect) si Vasile Cristina.

In prima zi a mobilitatii am facut cunostinta cu profesorii instititiei din Vilela, turul scolii, apoi  elevii din au prezentat cu diverse aplicatii patrimoniul cultural intangibil  al fiecarei tari.  Echipa tarii gazda ne-a prezentat un episod din istoria tarii lor prin intermediul unei scenete. Dupa masa de pranz, am experimentat pentru pima data golful, un sport  preferat de elevii scolii din Vilela. Ultima activitate a zilei a fost vizita la Muzeul mobilei Antarte.

A doua zi a debutat cu vizita la Muzeul de Etnografie din orasul Penafiel, urmata de pranzul si vizita scolii din aceasta localitate pitoresca, ziua incheindu-se cu explorarea satului Quintandona ce se afla in Patrimoniul Unesco.

A treia zi a mobilitatii a fost dedicata cunoasterii unor obiective istorice din orasul Porto: Turnul Clerigos, Gara St. Bento, Libraria Lello, Piata Bolhao, Catedrala din Porto, strada Santa Catarina,  iar la finalul zilei am explorat cartierele de pe malul raului Douro: Ribeira do Porto si Ribeira de Gaia.

A patra zi a mobilitatii a inceput cu vizita muzeului din localitatea Sousa in care ne-am familiarizat cu stilul roman, vizitand apoi manastirea Paço de Sousa ca exemplu graitor al acestui stil romanic din Evul Mediu. Seara am ales sa participam la concertul  celei mai bune cantarete de fado din Portugalia, Mariza, un adevarat regal artistic.

Ultima zi a mobilitatii a inceput cu o excursie de 6 km prin padure pentru a ajunge la Turnul Alcoforados, un alt exemplu al stilului romanic din sec. XIII. Ultima activitate a mobilitatii din Paredes a fost un atelier culinar in care elevii, instruiti de un sef bucatar, au gatit cod cu cartofi prajiti- o mancare traditionala portugheza.  A fost o mobilitate  cu un program excelent, din care am invatat multe despre patrimoniul cultural tangibil al Nordului Portugaliei si, in care, s-au creat legaturi de prietenie intre elevii tarilor participante si datorita faptului ca au fost gazduiti de familiile portugheze in care s-au simtit minunat.

Director,                                                                                          Coordonator proiect,

Prof. FILIP Roxana                                                                          Prof. BULGARIU Alina

Leave a Comment