Aventura unui nou proiect, de data aceasta destinat atât elevilor cât și profesorilor, a început ieri, pentru 15 cadre didactice ale liceului nostru, dar în contextul mai larg – cu câteva zeci de școli selectate din toată țara, prin Școala de Valori și partenerii săi – Fondation Botnar, Techsoup, Institutul Intercultural Timișoara.

Prima întâlnire din cadrul proiectului s-a desfășurat în biblioteca primitoare și echipată digital a liceului nostru, dar atmosfera ”descărcată” de tensiuni și emoții inutile a fost asigurată de cei doi traineri – Andreea Ștefania Ionașcu și Iulia Gheorghe – care au creat cadrul propice unor discuții despre ceea ce înseamnă democrație, digitalizare, cuvinte și sintagme pe care am încercat să le explicăm, să le integrăm în concret, să stabilim scenarii prin care ele pot avea, cu adevărat, sens.

Cetățeanul activ, responsabil și permanent implicat în comunitatea sa a căpătat contur precis ori metaforic sub ochiul atent (și creionul ascuțit) al fiecărui participant. Un exercițiu de imaginație despre cum ar trebui să fie acest cetățean a generat idei valoroase și, probabil, tipare care pot deveni, în viitor, oamenii de lângă noi.  Datoria noastră ca profesori este să gândim în perspectivă, să propunem variante de abordări pentru a activa în elevii noștri implicarea într-o societate democratică, printr-o școală democratică, inovativă și digitală. De la cultura democratică la cetățenia digitală, dar și dezvoltarea competențelor de cetățenie digitală au fost alte subiecte discutate în cadrul atelierului.

Cum și profesorii au teme, pentru următoarea întâlnire echipa de lucru a proiectului va avea de elaborat un Model de școală digitală, inovatoare și democratică.

Leave a Comment