In perioada 11- 15 februarie 2025, a avut loc cea de a treia mobilitate a proiectului “The Culturesteps from Past to Future” la Liceul Tehnologic “Lazar Edeleanu” Navodari alaturi de partenerii din Turcia, Italia si Portugalia. Echipa Erasmus + al acestui proiect formata din dir. Prof. Filip Roxana, prof. Bulgariu Alina (coordonator proiect), prof. Vasile Cristina, bibliotecar Sarchizian Laura, prof. Ripeanu Arsaluis – Luiza, prof. Gheonea Nicoleta a organizat diverse activitati pe tema mostenire culturala intangibila. Dupa primirea traditionala cu paine si sare, intonarea imnurilor si dansuri traditionale din fiecare tara, am continuat activitatile primei zile pe ritmurile Doinei, cantul popular romanesc din Patrimoniul Cultural Intangibil Unesco, interpretat magistral de eleva Georgiana Beatrice Rosca. Elevii edeleni au interpretat personaje celebre din tarile partenere, activitate urmata de prezentarea despre viata si opera marelui poet roman Ovidiu si de o conferinta despre traditiile si obiceiurile dobrogene sustinuta de profesor dr. Razvan Ivan. Pentru a merge pe urmele poetului roman Ovidiu, am ales sa vizitam Castrul roman din localitatea ce ii poarta numele si un tur al falezei incheind prima zi a mobilitatii noastre.

A doua zi a fost dedicata explorarii zonei peninsulare a orasului Constanta, precum si vizitarii Muzeului de Arta Populara, urmat de un atelier de pictura a icoanelor pe sticla.

A treia zi a mobilitatii am cunoscut traditiile si obiceiurile rusilor lipoveni din judetul Constanta datorita vizitei la Centrul comunitatii din Navodari unde corul a interpretat cateva cantece vechi lipovenesti, au fost prezentate costume populare, precum si o prezentare ampla a acestei comunitati. De asemenea, elevii, impartiti in echipe mixte au facut postere in care au promovat mostenirea culturala tangibila si intangibila din tarile lor. Dupa un pranz traditional romanesc, elevii, indrumati de profesorii romani au confectionat Martisoare din fetru si din lut, inainte afland despre semnificatia Martisorului romanesc- 0 alta mostenire culturala intangibila din Patrimoniul Unesco.

A patra zi a mobilitatii a debutat cu prezentarle Turciei, Italiei si Portugaliei despre mostenirea culturala intangibila, activitate urmata de un atelier de dansuri populare romanesti in care oaspetii nostri au invatat sa danseze, apoi  atelierul gastronomic : Cioba de peste. Ziua s-a incheiat cu un atelier handmade in care eleviii au fost invatati sa faca semne de carte traditionale cusute pe etamina.

Ultima zi a mobilitatii a fost dedicata excursiei la Bucuresti unde am vizitat Muzeul Taranului Roman, Libraria Carturesti Carusel si le-am prezentat Centrul vechi al capitalei.

Mobilitatea noastra traditionala a fost deosebita, apreciata si admirata de oaspetii nostri care au promis sa revina si sa continuam colaborarea noastra in viitoare proiecte.

Director,                                                                                           Coordonator proiect,

Prof. Filip Roxana                                                                            Prof. Bulgariu Alina

Leave a Comment