Un nou proiect Erasmus+ a inceput la Liceul Tehnologic “Lazar Edeleanu” Navodari “Our Future: Renewable Energy” alaturi de partenerii din Norvegia, Italia si Turcia. Prima mobilitate din cadrul acestui proiect s-a desfasurat in perioada 25 – 29 noiembrie, iar profesorii care au organizat si indrumat elevii in aceasta mobilitate sunt: director, prof. Filip Roxana, prof. Alina Bulgariu (coordonator proiect), bibliotecar Laura Sarchizian, prof. Arsaluis – Luiza Ripeanu, prof. Cristina Vasile.

In prima zi, dupa o primire traditionala cu paine si sare, intonarea imnurilor de stat ale tarilor participante, echipa Romaniei a inceput desfasurarea activitatilor proiectului printr-o prezentare a orasului si a scolii, apoi a urmat o prezentare interactiva despre energia regenerabila incheiata cu un joc kahoot.  O alta activitate a vizat integrarea in curriculum a temei proiectului : astfel, elevii, impartiti in grupe mixte, au studiat cate un text din care trebuiau sa extraga si sa scrie pe foi de flipchart avantajele si dezavantajele energiei eoliene, ale energiei solare , insotite de simboluri si desene. La final, fiecare echipa a prezentat produsul in fata tuturor. Ziua s-a incheiat cu o activitate digitala, pe echipe. Elevii au facut postere si sloganuri cu aplicatia Canva.

A doua zi a mobilitatii a inceput cu activitatile Italiei si Turciei si anume o prezentare despre tipurile de energie regenerabila si 2 jocuri pregatite de echipa Turciei, urmate de o alta prezentare a Romaniei despre  importanta  energiei  regenerabile.  In a doua parte a zilei , au avut loc 2 ateliere in care elevii, impartiti in echipe mixte, au construit cu entuziasm si veselie, machete ale oraselor sustenabile si un cuptor solar din deseuri.

A treia zi, am vizitat parcul  de eoliene din comuna Mihai Viteazu unde  ni s-a prezentat o turbina eoliana, elevii avand ocazia sa vada cum functioneaza si sa  adreseze intrebari  specialistului. Doamna director al Scolii gimnaziale Istria, doamna Negoiţă  Elena ne-a invitat la scoala pe care o conduce dansa  si unde ne-a pregatit o serie de ateliere interesante, in care elevii de liceu au facut schimb de bune practici cu elevii de gimnaziu. O zi perfecta care s-a incheiat cu vizitarea muzeului si cetatii Istria.

A patra zi a mobilitatii noastre s-a desfasurat la firma Monsson, vizita mijlocita de doamna Alexandra Mironescu, specialist marketing, unde am invatat despre energia eoliana, despre energia solara, am vazut parcul de panouri fotovoltaice insotiti de un trainer deosebit care a explicat pe intelesul tuturor. Monsson Trading este parte a Grupului Monsson, cu o  echipă cu experiență în dezvoltarea  producției de energie electrică din surse eoliene.

In ultima zi a mobilitatii noastre, doamna profesor Nicoleta Florea alaturi de elevi a prezentat o fantana solara si o masina solara, precum si un experiment cu lamai cu 2 electrozi. Ziua s-a incheiat cu turul scolii si inmanarea certificatelor. Ne-am despartit cu emotie si parere de rau dupa o saptamana in care, in afara activitatilor proiectului, s-au legat prietenii de suflet, dar cu bucuria revederii in urmatoarele mobilitati din Norvegia, Italia si Turcia.

Leave a Comment