Ce greu de explicat cum aceeași poveste, spusă an de an, de-a lungul a nouă ediții, are mereu alte „personaje”, alte „probe” (provocări) de parcurs, dar și alt „final”. Mereu fericit, cum îi stă bine basmului, dar alftel întotdeauna. Este vorba despre povestea BOOVIE, începută pentru noi, edelenii, în urmă cu cinci ani, când am participat, pentru prima dată, la Festivalul de book-trailere (devenit internațional între timp). Anii au trecut, festivalul a crescut, „balaurii” s-au înmulțit și ei – în competiție, în acest an, au participat 6500 de elevi și profesori. La Iași, de data aceasta, fiindcă o asemenea concentrare de energie  nu se putea manifesta decât într-un mare oraș, care respiră, din adânc, rafinamentul Culturii, un oraș care ne-a cucerit pe loc și care ne-a trezit o conduită a eleganței ce ne-a plăcut tare. Nu mimată, ci zvâcnită din ființa noastră: tineri frumoși (Noris, Casia, Denis, Alexandra, Andreea, Dani, Ștefania, Cristina, Ionuț, Gabriele, Ioana, Maria) și dăscălițe cu suflet reîntinerit, deopotrivă (Cristina Vasile, Laura Sarchizian, Lăcrămioara Zăbavă).

Nouă, la Boovie, ne place să spunem povești ale Cărții, ne place să le construim și să le (re/de)codificăm prin jocul unor minifilmulețe care te țin cu ochii larg deschiși, promițând să-ți dezvăluie subtil, provocându-te, o Poveste. Esență de poveste care, în numai trei minute, ar trebui să te convingă, să-ți răscolească lumea, simțurile, să te miște cumva. Iar copiii noștri au dovedit (a câta oară ?!) că știu cum să se dea de trei ori peste cap și să pornească „a spune” poveștimișcătoare. Cu muncă multă, cu ore de filmare și editare, cu viață trăită intens pe ploaie, în apa mării, la temperaturi indecent de precizat aici, cu scenarii scrise și rescrise. Dar cu VIAȚĂ, trăind Cartea!

Dacă ar fi să concentrez într-un singur lexem ediția din acest an, acela ar fi „Gală”, cuvânt – cheie, atât în sensul de distincție acordată, cât și în acela al unei prime reprezentații, întrucât echipa Archaeii (coordonată de doamnele Lăcrămioara Zăbavă și Laura Sarchizian), a obținut Premiul întâi, cu un trailer demn de orice film prezentat pe Netflix. Această comparație nu ne-am fi permis-o noi, modești participanți, ci ea a fost verbalizată de reprezentanți ai juriului compus, ca în fiecare an, de oameni competenți, nume valoroase ale lumii teatrului și ale cinematografiei, dar și de profesori ai catedrelor unor facultăți de profil: Olimpia Melinte, Maria Dobre, Crăița Nanu, Carmen Rugină etc. Bucuria „eroilor” edeleni ai „basmului” Boovie crește atunci când munca le este „rodnicită”, apreciată în baza unor criterii care vizează nu doar esteticul, emoționalul, dar și elementele tehnicului, în varii forme.

Premierele acestei ediții au constat în cele trei nominalizări la categoriile „grele” ale oricărui festival de film: Regie, Coloană sonoră și Cea mai bună actriță. Dincolo de premiul obținut pentru muzica originală, însăși nominalizarea la categoriile menționate a însemnat, în sine, un mare succes. Este o senzație de nedescris cum mândria de a fi edelean creează furnicături de bucurie atunci când numele liceului nostru (chiar de are profil tehnologic!) este strigat pe o scenă importantă, în compania unor personalități ale genului, răzbătând  în aerul ieșean (sau brașovean, ori focșănean, în anii trecuți) printre zeci de nume răsunătoare ale unor colegii, licee (și teoretice!), adunate din cele patru zări ale țării, dar și de peste hotare, în epicentrul culturii cinematografice la nivel preuniversitar.

Drumul nostru pe tărâmul Boovie continuă, încrezători în forțele și în spiritul nostru.

Ne vom revedea în 2025, cu o altă poveste specială.

Leave a Comment