Fremătăm! Clipul abia lansat în ianuarie, BOOVIE 2021 OPENING (”BOOVIE – WORLD IN MY EYES”, ”BOOVIE – WORLD IN 2021”, ”BOOVIE IN 2021”) – a fost acel semnal care ne-a înfiorat, din nou, simțurile. Așadar, festivalul-concurs BOOVIE supra-viețuiește (adică se încăpățânează să se ridice deasupra vieții – a acestui cotidian, ostoit, ce așteaptă să se dezbare de maladie și să intre odată în convalescență – de aici, re-normalizarea va fi mai aproape)!

BOOVIE continuă și în 2021 iar noi (două echipe edelene – „sprâncenate” și cu sufletul plin) suntem pregătiți să ne adunăm rândurile și să pornim, din nou, „la drum”. Stăm cu ochii pe calendar: 11.02.2021. Prieten drag, – te parafrazăm! – we are here again! We stay in touch with you!

În decembrie 2019, când ne-am înscris cu două echipe la Boovie – un tot mai răsunător festival-concurs focșănean de book-trailere, ajuns deja, pe atunci, la a 5-a ediție – nici nu bănuiam anvergura emoțiilor care aveau să ne pălească entuziasmul inițial, odată cu instaurarea… pandemiei (nu cred că va uita cineva, prea curând, de intrusul care a luat prin surprindere Lumea aceasta mare și a târât-o prin aproape toate faliile viețuirii…). Stăteam cu sufletul la gură și noi, aspiranții booviști, întrucât tare-tare ne mai doream să nu ne fie compromisă o experiență pe care o trăise, plenar, doar cu un an în urmă, o altă echipă de edeleni, azi, boboci universitari (participaseră cu un booktrailer pe eliadesca Nuntă în cer, ce le-a adus – citând-o pe Cristina Vasile, profesor-coordonator – „bucurie pe Pământ”. Așa bucurie să tot fie molipsitoare!). În lunile halucinante care i-au urmat lui martie (2020), refuzam să somatizăm cu întregul context social virusat, ne încăpățânam să nu acceptăm, fatalist, că totul se dizolvă sau se amână pentru cine-știe-când

A venit însă și acel semnal – salvator – care împingea, spre fundal, corul polifonic al sumbrei realități. DA, festivalul, totuși, continua dar nu sfidător, ci, mai curând, într-un sens emulativ. Nu am zăbovit o clipă și ne-am pus pe treabă. Eram… în-se-tați. Ne aleseserăm, din iarnă, secțiunile, cărțile (Pelinul negru – Ioana Nicolae, Cyber Effect – Dr. Mary Aiken), scrisesem scenariile, urma acum doar să „acționăm”: ATENȚIE, MOTOR!

În două săptămâni, am reușit să turnăm cele două book-trailere, strecurându-ne printre ordine de restricție, orele de lucru ale colegilor sezonieri (aici, în echipa boovie, toți suntem colegi – elevi, profesori), bătând coclauri neștiute, îmbrățișând copaci.

Am generat idei, am intrat în polemici, uneori. Însă simțeam că suntem VII, că suntem LIBERI, că avem privilegiul de a face ceea ce ne place, cu adevărat.

La fine de august, a avut loc și premierea. Ce mândrie frumoasă ni se-nfiripase-n suflet: ne număram printre cele 70 de echipe rămase în concurs (din cele peste o sută înscrise, inițial) – Maraval și Dubla 2: Andra Maria Parască, Laurențiu Maxim, Catrina Mădălina, Radu Leorda Ștefan, Maria Mădălina Dobre, Virginia Crețu, Maria Clara Scarlat, Ana Nicole Todincă, Bianca Ciovnicu, Ali Robert Dalileh, Cristina Gheorghe, Stanciu Adrian; profesori coordonatori: Cristina Vasile și Lăcrămioara Zăbavă.

Ce înseamnă Boovie pentru noi? Dincolo de evaluarea unui juriu avizat, onorabil (anul trecut, de exemplu, actorii Paul Istrate și Roxana Lupu, scriitorul Marius Chivu, selecționerul de filme din cadrul TIFF, Crăița Nanu au fost cei care ne-au acordat o primă mențiune și un premiu I), festivalul, prin tot ce implică, reprezintă o experiență totală: suntem cititori și devenim, deopotrivă, scenariști, regizori, actori. Empatizăm cu CARTEA (asumat, conștient!). O simțim. O trăim. La unison, am înțeles că Boovie reprezintă un reper esențial în descoperirea și în experimentarea EU-lui fiecăruia dar și a Lumii.

Suntem recunoscători, așadar, pentru un asemenea proiect, pentru o astfel de șansă care, iată, ne dă motivația, forța să răzbatem într-un ansamblu de împrejurări ce, dincolo de voința oricăruia dintre noi, marchează istoric omenirea. Povestea Boovie, însă, continuă iar noi vrem să fim iar parte din ea!

Prof. Lăcrămioara Zăbavă

Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, Năvodari

Leave a Comment